tisdag 15 februari 2011

Phnom Penh





 Vad varmt det är....:)




Vi har varit här i drygt ett dygn och bor hos vänner i ett finare område. Här finns en massa stora, dyra bilar och på caféet runt hörnet är alla gäster utlänningar.
Kambodja är ett väldigt fattigt land med en mörk historia. Här i Phnom Penh bor ca 1,3 miljoner pers.

1975 tog röda khmererna över och dödade snabbt alla intellektuella, läkare, munkar, alla som kunde ett annat språk- ALLA med utbildning utplånades.
Alla, inklusive gamla och handikappade invånare i huvudstaden Phnom Penh tvingades marschera ut på landet och bli röda khmerernas slavar. Hela staden tömdes på folk.
I stort sett alla byggnader i landet av historisk betydelse (utom templen i Angkor Wat) förstördes. Efter röda khmererna följde många år av krig och tjafs, och inte förrän i slutet av 90-talet blev läget stabilt.

Vi har inte sett mkt av Phnom Pehn hittils, men det ser fräscht och modernt ut. Mycket nya byggnader, skyskrapor, riktigt fräscha caféer och restauranger, banker som är helt galet pampiga:). Människor verkar vara fattiga eller riktigt rika. Inte mycket däremellan. Man ser japanska eller kinesiska ungdomar sitta på fin-cafeérna med sina i-pads, man ser människor med trasiga kläder och dåliga tänder. 

Pga landets historia finns det väldigt få gamla människor.

Trafiken skrämde oss igår när vi kom- så mycket motos, tuk-tuks, cyklar samt stora dyra bilar (nästan inga "normala" bilar) -väldigt få trafikljus, knappt några övergångsställen och på vissa platser en ständig ström av trafik -verkar helt kaotisk.
Hur sjutton kommer man över till andra sidan gatan? Jo, man går långsamt rakt över. Man stannar och släpper fram storbilar, resten räknar man med ska köra runt en.


Igår när vi kom blev vi hämtade av en taxi på flygplatsen. Våra vänner var på resande fot, så vi fick husera i deras bostad ensamma första dygnet. Som tur var blev vi omhändertagna av deras mycket trevliga svenska grannar som tog oss ut på middag i stan.


Idag har vi badat och solat lite på ett hotell i närheten. Det är så varmt, man blir helt blöt av svett efter 5 min i solen:) Helt underbart! :)

Vi har åkt tuk-tuk-taxi till en vegetarisk restaurang där Nils råkade beställa mat för fyra pers till oss två- vi åt så vi nästan sprack.
På kvällen kom våra vänner hem och huset blev fullt av familjen plus ytterligare gäster från Sverige.


Kul att vara här. Nyttigt att lämna Sverige och få nya perspektiv. Väldigt roligt att besöka en av mina allra bästa vänner. Underbart klimat....

Känner mig lite- vet inte- obehaglig på något vis. Har dåligt samvete. Jag är ju verkligen inte rik i Sverige men här är jag otroligt rik. Bara att gå in på ett café och köpa en kopp kaffe (som är helt jävla onödig för den delen) som kanske kostar en hel dagslön för en fattig khmer.

Har svårt att förhålla mig till detta just nu...kan inte sova:( 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar